ΚΑΣΤΡΟ ΚΟΡΩΝΗΣ

Κατασκευάστηκε τον 6ο με 7ο μ.χ. αιώνα και βρίσκεται σε αξιόλογη γεωγραφική θέση. Στο εσωτερικό του σώζονται οικίες και ναοί και κατοικείται ακόμα. Φημίζεται για την βενετσιάνικη φρουριακή αρχιτεκτονική του.

ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ

Βρίσκεται στο νοτιότατο άκρο της δυτικής ακτής της πελοποννήσου πάνω σε ένα βραχώδες ακρωτήριο. Κατασκευάστηκε τον 7ο μ.χ. αιώνα και μαρτυρά τον πλούτο και τη δύναμη της εποχής εκείνης. Στο χώρο του βρίσκονται σημαντικά κτίσματα, όπως ερείπια οικιών, τουρκικά λουτρά, αρκετές δεξαμενές και λείψανα νεκροταφείου βρετανών αιχμαλώτων του β΄παγκοσμίου πολέμου.

ΚΑΣΤΡΑ ΠΥΛΟΥ (ΝΙΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ)

Το Νιόκαστρο κατασκευάστηκε το 1573 από τους οθωμανούς. Σκοπός της κατασκευής του ήταν ο έλεγχος της νότιας εισόδου στον όρμο του Ναβαρίνου. Στον εσωτερικό χώρο του κάστρου υπάρχει ένα τουρκικό υδραγωγείο και τα ερείπια της γοτθικής εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Σήμερα μέσα στο κάστρο λειτουργεί το "Κέντρο Υποβρύχιων Αρχαιολογικών Ερευνών".

Το προγενέστερο φρούριο του Κορυφάσιου, Παλαιόκαστρο, κτίστηκε από τους Φράγκους το 1278, με σκοπό να ελέγχει τη βόρεια είσοδο και το παλιό λιμάνι. Έχει ορθογώνιο σχήμα με πολλούς τετράγωνους και στρογγυλούς πύργους και δίπλα του βρίσκεται η σπηλιά του Νέστωρα, γνωστή από τον Παυσανία.

ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το κάστρο της πριγκίπισσας Ιζαμπώ κτίστηκε το 13ο αιώνα. Αποτελείται από δύο οχυρωματικούς περιβόλους που είναι οι δύο αμυντικές γραμμές του, με τον εξωτερικό περίβολο να περιλαμβάνει την οχύρωση της πλαγιάς στα ανατολικά καθώς και ένα εσωτερικό φρούριο.